Amb el suport de :
BALCONS VERDS
-Balcons adaptats al canvi climàtic-
1.- Tipus de balcons verds:
Una de les primeres coses que haurem de triar per redissenyar el nostre balcó és la tipologia de balco que volem.
Us deixem un llistat de possibilitats:
 • Efecte pantalla:
  Per evitar sorolls molestos i mirades indiscretes podem triar un balcó d’ aquest tipus. Obtindrem intimitat, tapar algunes vistes, protegir-nos del vent o un espai d’ombra.
Es poden utilitzar estructures de suport com tanques. Les plantes indicades poden ser: arboç, bambú, boix, galzeran, cotoneàster, ginebrons, llentiscle o marfull, combinades amb algunes aromàtiques com l’espígol o el romaní.
 • Balcó comestible:
  Un balco dissenyat per ser un rebost de productes frescos .Obtindrem aliments propis i frescos, plantes aromàtiques per la cuina, remeis naturals o infusions.
Per aquest tipus de balcó podem plantar:
• espècies aromàtiques: aquestes espècies poden tenir un ús culinari com a espècies, o se’n poden fer infusions (un cop dessecades) o utilitzar-les com a remeis naturals. Alguns exemples són: sàlvia, ment,a alfàbrega, espígol, camamilla, romaní...)
• hortalisses: plantes anuals que requereixen reg gairebé diari. Són fràgils, pel que els llocs amb vent no són aconsellables. Es pot fer a partir de sembra de llavors, pel que primer s’ha de fer la sembra, i quan han començat a sortir trasplantar-les (primavera). O a través de planters (disponibles a la majoria de botigues de jardineria).. Alguns exemples són: tomaqueres, enciams, pebroteres...
• petits fruiters: els arbres fruiters ens aporten aliments propis i frescos. Els petits fruiters ens poden proporcionar condiment per la cuina o refrescos. Es recomanen els llimoners.
 • Espai vertical:
  Si l’espai que tenim és reduït podem aprofitar els diferents nivells del balcó amb plantes penjades, enfiladisses o espècies de creixement vertical. Obtindrem un millor aprofitament de l’espai i més naturalitat a la façana. Per a crear aquest efecte es poden utilitzar tanques o suports de fusta que es pengin a la paret, per tal de millorar el creixement vertical de les plantes enfiladisses.
Es recomanen plantes com: bàlsam, caputxines, sempreviva menor o seneci.
 • Estacional:
  Si volem un balcó canviant al llarg de l’any podem triar aquesta opció. Es tracta d combinar diferents espècies que tinguin el seu moment àlgid en diferents èpoques de l’any, d’aquesta manera tindrem un balcó que ens aproparà més a la natura i veurem l’evolució de les plantes. Obtindrem un jardí ornamental, didàctic i que afavorirà la biodiversitat.
Caldrà combinar espècies perennes amb caducifòlies com per exemple:
Perennes amb flor (hibisc de la Xina, murta, estepa blanca, verònica, fúcsia), plantes caducifolies (forsítia, roser, magraner), plantes anuals (begònia, clavell de moro, petúnia), plantes que tenen uns colors vius (corona de núvia, lantana, ciclamen),arbres que floreixen a la primavera (nesprer comú o el taronger) o plantes aromàtiques que floreixen a l’estiu (alfàbrega o l’orenga)
 • Manteniment mínim
  Si, tot i voler naturalitzar un espai, no disposem de temps per fer-ne el manteniment podem optar per aquest tipus de balcó, que combina les plantes crasses i càctus, que no requereixen de gaires atencions. Us proposem una barreja de plantes amb flor i altres que no floreixen.
Recomanen, per exemple, l’àloe vera (molt bona per curar cremades), la resta d’espècies de la família de les aloes, la festuca, l’aptènia, el kalanchoe... es poden combinar amb espècies aromàtiques com el romaní o l’espígol.
Descarregar .PDF